Question about Triumph 400T Treadmill

2 Answers

My treadmill runs for 9 secons and stops and shows E1

Posted by on

Ad

2 Answers

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Problem Solver:

    An expert who has answered 5 questions.

  • Contributor
  • 6 Answers

Speed Sensor fault.
There is no signal returning to the Console from the lower board.
Check Speed Sensor connection on the lower board.
Check lower board to console connection, and wire for breaks.
Adjust Speed Sensor position.
Replace Speed Sensor.

Posted on Oct 19, 2014

Ad
  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    New Friend:

    An expert that has 1 follower.

  • Contributor
  • 3 Answers

Ok. So the first thing to try is to calibrate the speed.
You do this by doing the following:

  • With the SAFETY KEY in place, hold the ELEVATION UP and SPEED DOWN buttons for five seconds. The console will beep twice, "ENG0" will appear in the Distance window, and a number will appear in the Elevation window.
  • Press SELECT until "ENG3" appears; this is for Auto-Calibration.
  • Press START to Auto-Calibrate.
  • The treadmill will calibrate minimum and maximum speed, and minimum and maximum elevation. When Auto-Calibration is complete, the treadmill will reset to User's start screen. This process takes three to five minutes.
Make sure there are no errors. . .and that the speed goes from super slow to super fast and then stops. . .. if it stays slow. . or stays fast. .or error code appears during calibration, there is a problem.
If after a good calibration sequence, if it still does the stopping and E-1 after 10 seconds. ., then you need to (Power off and disconnect treadmill). . .then unplug the speed sensor from the lower power board, blow into the connector on the wire, and add a little contact cleaner spray to the connector on the board.
Recap: If it actually runs. . .but stops after a few seconds. . but the calibration runs and passes fine. .. .more than likely it is a speed sensor misread or a faulty speed sensor.

Posted on Oct 17, 2014

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE:

Hi there,
Save hours of searching online or wasting money on unnecessary repairs by talking to a 6YA Expert who can help you resolve this issue over the phone in a minute or two.

Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.

Here's a link to this great service

Good luck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

2 Answers

Merit 725 T plus reading E1


If you wish to get some details about treadmill error codes and repair; check the site linked here. Pull up older posts. http://electro-medical.blogspot.com/

Nov 28, 2016 | Exercise & Fitness

1 Answer

My treadmill runs for 9 seconds and stops and shows E1


Might be the power supply. That's about all I can think of. It runs but gets hot very fast and shuts down

Nov 24, 2014 | Triumph Academy Sports 400T Treadmill

2 Answers

I have it all set up..programmed a work out...it starts to work..but the tread itself that you walk on wont run..what do I do?


From the User manual....here
http://servicedocuments.com/pdfs/_0005_SOLE/_0005_SOLE_01_Treadmills/003_OwnersManuals/2010_2011_SOLE/F63_F65_OM_810.pdf

'1.If the belt moves, but stops after a short time and
thedisplay shows "LS", run calibration. (on next page)
2.If you press start and the belt never moves, then
the display shows LS, contact service.

Sep 14, 2014 | Sole Fitness F63 Treadmill

1 Answer

Treadmill triumph 400t has error E1


E1 usually suggests it is and Electrical error and would probably require someone with knowledge of treadmills to rectify the error.
It is very unlikely the ordinary Jo Blo can fix this problem.

Apr 16, 2014 | Triumph Academy Sports 400T Treadmill

3 Answers

Hi, i have an Error signal " 2 - 9 F " the treadmill stops and cant run anymore. thanks a lot!


I have a Matrix Treadmill t4. An error of "E1 and E3" occurs when it is started? Can you tell me the solution?

Mar 15, 2011 | Matrix T3Xi Treadmill

1 Answer

My tunturi treadmill 661f is showing E1 on the


E1 error code : Unplug unit remove motor shroud and check the distance between the speed sensor and the flywheel and ensure that the speed sensor is properly attached to the motor frame. Check also speed sensor connections.
Unplug the electrical cord from the wall outlet and from the treadmill, wait 1 minute and turn the power switch on again. If treadmill recovers to normal operation, you may continue to use the treadmill.
Check the motor brushes either they worn or not sitting properly

May 16, 2010 | Exercise & Fitness

2 Answers

Tuturi J661F stopped working - Error E1


Your problem might be that a magnet has fallen off. Here's an illustrated tutorial that should make fixing it easy: http://fixmytreadmill.blogspot.com/2010/10/how-to-fix-treadmill-e1-error.html

Good luck.

Apr 20, 2009 | Exercise & Fitness

Not finding what you are looking for?
Triumph 400T Treadmill Logo

1,079 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Triumph Exercise & Fitness Experts

Mike Martin
Mike Martin

Level 2 Expert

65 Answers

Vishalsharma
Vishalsharma

Level 2 Expert

75 Answers

Don Eagan

Level 3 Expert

700 Answers

Are you a Triumph Exercise and Fitnes Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...